Er du bange for taurin – eller for at din hund får for lidt?

Hos MAGTOR er vi stolte af, at du som hundeejer stoler på os. For det skal du kunne. Og vi forventer, du stiller spørgsmålstegn ved alt – hvad vi gør, hvorfor vi gør, som vi gør – og hvad vi sælger.

Vi synes, det er vigtigt, at du tager ansvar for, hvad du putter i din firbenede vens madskål. Og det indebærer, at du sætter dig ind i, hvad der står på bagsiden af posen – og hvad hundemaden indeholder – og ikke bare blindt stoler på producenten eller på os. Vi er her for at hjælpe og vejlede – og mane unødvendig usikkerhed og frygt til jorden.

Det sidste nye ”triggerord” i foderdebatten er taurin. Primært fordi det amerikanske Food and Drug Administration (FDA) i lørdags udsendte en pressemeddelelse om deres – endnu ubegrundede – mistanke om sammenhæng mellem taurinmangel og hjertesygdommen dilateret kardiomyopati (DCM), der er kendetegnet ved et forstørret hjerte med en nedsat evne til at pumpe blod.

I pressemeddelelsen nævnes alle de hundemadsvarianter, som de DCM-syge hunde – der er indberettet til FDA – har indtaget forud for at være erklæret syge. Herunder varianter af både Acana og Orijen, som MAGTOR forhandler.

FDA´s pressemeddelelse fortæller, at der er igangsat en undersøgelse for at klarlægge, OM DER ER en sammenhæng imellem DCM og kornfrit foder – ikke AT DER ER fundet en sammenhæng.

Hvad er DCM

DCM er en sjælden men alvorlig sygdom for hunde. Ud af ca. 77 mio. hunde i USA lider mellem 0,5 og 1 % af denne sygdom – og heraf mistænkes 0,1 % for at være en foderrelateret lidelse. Dette er dog ikke videnskabeligt bevist. Mens årsagen til sygdommen DCM endnu ikke kendes, er der opstået spekulation om, hvorvidt kornfrit foder, der indeholder specifikke kulhydrater ville kunne føre til en mangel på den aminosyre, der kaldes taurin. Taurin forekommer i forholdsvist store mængder i kød, især i hjerte og hjerne. Derimod er der nærmest intet taurin i vegetabilske produkter, herunder kornprodukter.

Lad os nørde

Nu bliver det lige lidt nørdet – for hvad handler taurin-debatten egentlig om? Taurin er en ikke-essentiel aminosyre. Det betyder, at hunden selv kan ”syntetisere” taurin og ikke behøver at optage taurin igennem foderet. Og netop fordi taurin ikke er essentielt for hunden, er der hverken mindstekrav eller anbefalinger i forhold til hvor stor en mængde der skal tilføres eller indtages igennem foderet.
At der er nogle (specielt store) hunderacer, som har en øget risiko for at blive syg af taurinmangel-betinget DCM, indikerer, at disse hunde ikke er i stand til at syntetisere nok taurin og derfor skal have aminosyren tilført igennem foderet.

Bælgfrugter under mistanke

Kulhydraterne, der har været den overvejende bestanddel i de fodertyper, der er under mistanke for at skabe taurinmangel i hunde, er ifølge rapporterne klassificeret som ”bælgfrugter” – primært ærter og linser. Bælgfrugter er ikke en væsentlig bestanddel af de kornfrie varianter af mærkerne Acana og Orijen, produceret af Champion Pet Foods.

Champion Pet Foods har gennemført to lange foderforsøg med samtlige Acana og Orijen-produkter, herunder de varianter, der er nævnt i FDA´s rapport, med fokus på DCM – på hhv. beagle og labrador retriever. Efter forsøgene var der ingen hunde, der havde udviklet hverken DCM eller det, man kalder prækursorer (forløbere) for DCM.

Hvad årsagssammenhængen mellem taurinmangel og bestemte fodertyper præcis er, vides endnu ikke – det er det, FDA er i gang med at undersøge – og det får vi forhåbentligt svar på, når videnskaben begynder at grave lidt dybere, og vi skal nok holde jer underrettet, når der kommer fakta på bordet.

Indtil da ryster vi ikke på hånden og er overbeviste om, at I serverer en god, ernæringsrigtig mad for jeres hunde.