Er din hund ferieklar?

Er din hund ferieklar?

Pas, vaccinationer, lopper, flåter, kennelhoste eller orm. Og rejseregler, hund i fly, bil eller pension. Der er meget at holde styr på, når familien skal på ferie – både med og uden hund.

Hvor går sommerferien hen i år? Og skal hunden med?

”Skal hunden med på udenlandsferien i år, skal du allerførst sikre dig, at den har de fornødne papirer og vaccinationer i orden,” forklarer Camilla Juelsgaard Jørgensen, dyrlæge hos MAGTOR.

Alle hunde, der krydser landegrænser i EU, skal have et gyldigt EU-pas samt være ID-mærket med mikrochip eller tatovering, så hundens oplysninger kan holdes op imod oplysningerne i passet. Alle hunde, der ID-mærkes efter 2. juli 2011, skal dog mærkes med mikrochip.

Husk vaccinationer

”Som hundeejer er det vigtigt at vide, at så snart du skal krydse en landegrænse med din hund – også selv om feriens endestation blot er på Bornholm – så kræves det, at hunden har en rabiesvaccine,” forklarer Camilla.

”Her skal man desuden være opmærksom på, at mikrochipning skal ske før eller samtidig med, at hunden vaccineres mod rabies. Hvis hunden er vaccineret mod rabies, inden den er mikrochippet, regnes vaccinationen ikke for gyldig. Derudover skal rabiesvaccinationen være givet mindst 21 dage, inden man tager ud at rejse, og dyrlægen skal indføje vaccinationsdato og præparatnavn i hundens pas.

Er hunden ikke vaccineret mod rabies, risikerer du, at hunden aflives af lokale myndigheder – eller at du, når du skal tilbage over grænsen til Danmark, risikerer at hunden bliver sat i karantæne.

Alt efter hvor ferien går hen, er der forskellige lovkrav til yderligere vaccinationer:

”Her bliver den enkelte hundeejer nødt til at sætte sig ind i det – eller de – respektive ferieland(-es) gældende regler,” forklarer Camilla og tilføjer, at hun anbefaler, at hunden er vaccineret mod parvovirus, hundesyge og leverbetændelse:

”Specielt hvis rejsen går syd- og østpå. I Danmark set vi stort set kun udbrud af hundesyge og parvovirus hos hunde, der er importeret fra de områder, så når man rejser ud, er risikoen der naturligvis også.”

Til kamp mod flåter og sandfluer

Ud over vaccinationer opfordrer dyrlæge Camilla Juelsgaard Jørgens også til, at man som hundeejer på rejser sydpå også har fokus på sandfluer.

”I landene i nærheden af Middelhavet er der stor risiko for at møde sandfluer. Risikoen ved sandfluer er, at de kan overføre Leishmania – en lille parasit, som overføres ved bid fra sandfluer og myg, hvorefter parasitten trænger ind i hundens celler og kan give alvorlige infektioner hos både hunde og mennesker,” forklarer hun.

Infektionen viser sig ved mange forskelligartede symptomer, såsom hudforandringer, pelstab, vægttab, generel svækkelse, ledbetændelse og nyresvigt.

”Men her er det vigtigt at notere sig, at et loppe-flåtmidler, der først slår myg, lopper og flåter mv. ihjel, når de bider eller stikker, ikke afholder sandfluer fra at overføre parasitten. Her skal man i stedet benytte et middel, der er repellerende (afskrækkende).”

Camilla forklarer, at midler som Bayvantic eller Vectra 3D, som fordeles over hundens hud, sætter sig i hudens fedtlag, så flåter og sandfluer kommer i kontakt med det, inden de når at perforere huden.

”Så snart flåten eller sandfluen hopper over på hunden, får den en brændende fornemmelse – og hopper af. Ved f.eks. tyggetabletten Bravecto bliver midlet optaget i blodet, og parasitten skal bide eller stikke for at komme i kontakt med midlet og kan dermed nå at overføre parasitten.”

Krav om ormekur

”Nogle lande både indenfor og udenfor EU forlanger, at hunden har fået en ormekur mod rævens dværgbændelorm – bl.a. Norge, Storbritannien, Irland, Malta og Finland. Ormekuren skal gives tidligst 120 timer og senest 24 timer inden indrejse til det pågældende land, og ormekuren skal indgives af en dyrlæge og dokumenteres i hundens pas,” forklarer Camilla Juelsgaard Jørgensen.

Dyrlæge Majken Mølbak

Majken Mølbak står, sammen med Camilla Juelsgaard Jørgensen, klar til at gøre din hund ferieklar

Til lands, vands, i luften eller pension

I dag er hunden blevet et familiemedlem, og som ejer af 6 hunde kan Camilla Juelsgaard Jørgensen sagtens forstå, man gerne vil have sin hund med på ferie. Alligevel opfordrer hun til, at man overvejer om det er den bedste løsning for hunden:

”Hvis hunden har tendens til køresyge, bør man overveje om det f.eks. er klogt at planlægge en tur til Sydeuropa. Kig på hunden – er det kun fysisk ubehag og kvalme, den lider af, eller er hunden bange for og stresset af at køre bil? Det rent fysiske ubehag, både ved køre- og søsyge, kan dyrlægen afhjælpe med f.eks. et supereffektivt kvalmestillende middel, men angst og stress har selv den bedste dyrlæge ikke et quick-fix imod.”

Camilla minder desuden om ikke at efterlade hunden i varme biler – og at huske at holde pauser undervejs, så hunden kan tisse af, strække ud og ”krudte af”.

Flyrejse kan være en stor udfordring for mange hunde, og derfor anbefaler vi det ikke, med mindre det er i forbindelse med længerevarende udlandsophold. Det er en stressende oplevelse at flyve – fremmede mennesker der håndterer buret, mærkelige oplevelser og lyde, og mange hunde lider et psykisk knæk efterfølgende. Men skal man flyve, så er det bedste råd, jeg kan give, at forberede hunden, så den synes, at transportburet er det mest fantastiske i verden,” siger hun.

Præparater som Adaptil, Zylkene eller Kalm kan tage toppen af stressen, men decideret beroligende midler kan jeg ikke anbefale på en flyrejse – du vil ikke kunne bedøve hunden så langt ned, at den slet ikke oplever noget undervejs, og ”halvbedøvet” giver næsten den modsatrettede effekt – hvis hunden føler, den ikke har styr på sin krop, kan det gøre angsten og stressen meget værre,” understreger hun.

Derfor opfordrer hun i stedet til at overveje at sætte hunden i pension – og måske forinden vaccinere mod infektiøs tracheobronchitis, også kaldet kennelhoste fordi den ofte forekommer, hvor mange hunde er tæt på hinanden, f.eks. i kenneler og hundepensioner.

”Kennelhoste er en heftig, rungende hoste, som kan ende med opkast. Sygdommen går som regel over af sig selv i løbet af to-tre uger, men den kan være opslidende for både hund og ejer, mens den står på.”

Sommerferie-tjek

Skal din hund gøres ferieklar, så bestil en tid hos MAGTOR´s dyrlæger til et ”sommerferie-tjek” – her gennemgår vi din hunds sundhedstilstand, tjekker at pas og vaccinationer er i orden, rådgiver om behandling af lopper, flåter og ormekur og tager en snak om, hvad der ellers er vigtigt at huske før ferien.

Kontakt MAGTOR´s dyrlæger, hvis…

  • Du planlægger en rejse med din hund
  • Du skal have hunden vaccineret mod rabies
  • Du skal have hunden chipmærket
  • Du skal have lavet en sundhedsattest før udrejse
  • Du skal have rådgivning om nødvendige ormekure, loppemidler og flåtmidler
  • Du vil have tryghed omkring det, der skal ned på papir inden rejsen: Dyrlæge kender til de krav, der stilles og kan udarbejde et EU-selskabsdyrspas – eller tjekker om det nuværende er gyldigt.

Du kan ringe til os direkte på telefon 86 91 25 92 eller send en mail til magtor@magtor.dk