Hvad er paradentose?

Vidste du…

… at 80% af alle små hunde udvikler paradentose?

… at 85% af seniorhunde har tandproblemer?

… at tandpine gør lige så ondt på hunde som på mennesker?

Sådan dannes tandsten

Når spyt, foder og væske kombineres, dannes bakterieaflejringer, der sætter sig der, hvor tænderne og tandkødet mødes. Disse bakterieaflejringer kaldes plak og danner det skelet, som mineraliseres og bliver til tandsten. Bakterierne/plak påvirker tandkødet, så der dannes tandkødslommer og starter paradontosen.

Hvad er paradentose?

Gratis tjek af din hunds tandhygiejneParadentose (kaldes også parodontitis blandt fagfolk) er tandkødsbetændelse, der har spredt sig til de dybereliggende væv, dvs. ned omkring tandroden. Dette medfører et varigt tab af tandens rodhindefibre med efterfølgende nedbrydning af knoglen. Det betyder, at tandkødslommen bliver dybere, og at tanden ikke længere sidder lige så godt fast.

Med andre ord kan tandkødsbetændelse, der ikke behandles, udvikle sig til paradentose. Og jo mere alvorlig paradentosen er, jo dybere bliver tandkødslommerne – og jo mere løse bliver tænderne.

Tandsten og tandkødsproblemer udvikler sig stille og roligt, og desværre kan det gemme sig, især på de bagerste kindtænder og fortænder. Det kan være svært at se, om det er alvorligt, og tit er hundens dårlige ånde ejerens første indikation om, at der er noget galt.

Der er forskellige årsager, som kan øge risikoen for paradentose:

  • Spyttets sammensætning har en indvirken på, hvor hurtig der dannes tandsten.
  • Forkert tandstilling, f.eks. pga. snudens udformning og racens karakteristika.
  • Og endelig har brugen af tænderne en betydning.

 

Hvis tandsten skrabes af, uden brug af utralydsrenser og efterfølgende polering, har man kun fjernet den synlige del. Der vil stadig være tandkødslommer med bakterier, plak og tandsten. Derfor er det vigtigt, at hundens tænder renses.

Når tænderne er renset, er forebyggelse vigtig. Tandbørstning er den mest effektive forebyggelse og med en ekstra blød tandbørste, tandpasta med smag og træning kan det lykkes.

 

Vil du være sikker på, at din hund ikke har tandproblemer, så ring på  86 91 25 92 og få en tid til et gratis tandtjek.

I juni måned 2019 kører vi med fast pris på kr. 1.500,- for tandrens.

 

 

HUSK: Vi har altid gratis tand tjek når din hund alligevel er i klinikken.